Hoe krijgen onze ervaringen met thuiswerken als gevolg van de coronacrisis een langdurig effect? Ook wethouder Marja Ruigrok, netwerker ‘pur sang’, is ervan doordrongen. Want de wereld ziet er door de pandemie plotseling heel anders uit. Tijdens SHARE Meets Digitaal op 20 mei ging het over de mobiliteit in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Een impressie.
De eerste SHARE Meets van dit jaar stond in het teken van Groot Schiphol Bereikbaar. Het was oorspronkelijk gepland op 25 maart maar werd vanwege de coronacrisis omgezet in een webinar dat op 20 mei plaatsvond. Zo’n digitale oplossing past ook helemaal bij het innovatieve karakter van SHARE. Het werd daarmee de eerste grote bijeenkomst tijdens de coronacrisis voor Haarlemmermeer. Daar ging wel wat aan vooraf. Vlak voor aanvang kwamen er per ongeluk twee linkjes naar de digitale bijeenkomst in omloop. Hierdoor kon een aantal deelnemers pas later aansluiten. Maar het enthousiasme was er zeker niet minder om. Daarom ook is er deze uitgebreide impressie van SHARE Meets.
Inzet nodig
Wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) zette het mobiliteitsvraagstuk in de MRA in één keer neer: “Natuurlijk grijpen we elke kans hierin aan om slimme keuzes te maken. En in elk geval willen we voor de meest kansrijke en effectieve projecten de planvorming voortzetten. Op veelplekken voorzien we geen problemen. Maar op plekken waar de dichtheden hoog en de reizigersstromen flink zijn, is dat een heel ander verhaal. Daar is van alle betrokkenen extra inzet en flexibiliteit nodig.”
Investeren
Al voor de coronacrisis was het college van B en W van Haarlemmermeer al overtuigd van het nut ende noodzaak van anticyclisch investeren. Marja Ruigrok is als wethouder ook dagelijks bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam. “Juist nu is het enorm belangrijk om de economie draaiend te houden en in te spelen op het herstel. Onze woningbehoefte is nog steeds enorm en bereikbaarheid is daarmee onlosmakelijk verbonden. Daarom zetten we in op nieuwe infrastructuur om woningbouw bereikbaar te maken, zoals een extra aansluiting op de A4 afslag Hoofddorp Zuid op Bennebroekerweg. Ook investeren in de bestaande infrastructuur is belangrijk, zoals fietspaden en de snelfietsroutes Hoofddorp - Schiphol - Aalsmeer. Ook de Vervoerregio blijft investeren in een duurzaam bereikbare regio. Onder andere door te blijven investeren in hoogwaardig openbaar vervoer (R-net). Het is erg belangrijk om goed samen te werken en ervoor te zorgen dat de planning van de investeringen wordt afgestemd met alle partners. Laten we daarom zoveel mogelijk fietsen,het OV pakken en áls we de auto pakken dat zoveel mogelijk gezamenlijk doen.”
«Geen agenda items beschikbaar
Stichting Parkmanagement Schipholregio is een stichting opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Oude Meer om gezamenlijk belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.
Oude Meer
Een stijlvol bedrijvenpark